Smartwatch

Vad gör en smartwatch

En smartwatch, annars kallad smartklocka på svenska, är en smart digital klocka med flera olika funktioner med hjälp av uppkoppling med din smartphone. Som med mycket annat, var det Apple som kanske främst gav denna digitala enhet ett nytt ansikte, när Apple Watch kom ut år 2012. Med en smartwatch kan du till exempel byta låt på Spotify, ringa och se meddelanden samt använda GPS. Dessa typer av klockor används dessutom ofta i fysiska sammanhang, exempelvis vid löpning eller styrketräning, där det går att mäta puls och se kaloriförbränningen. Med smartwatch kan du även registrera din sömn, räkna steg och mycket annat. Som sagt, den används ofta i sammanhang med fysisk träning och hälsa. 

Fördelar

Det som folk brukar anse som det bästa med en smartwatch är att ditt notifikationscenter finns direkt på din handled, vilket innebär att du egentligen inte behöver ta upp din mobiltelefon för att se vad exakt det var som vibrerade i fickan. Du behöver alltså inte ta upp telefonen utan det räcker med att bara kolla på handleden på smartwatchen så vet du lika mycket som om du tagit upp telefonen. Det sparar alltså tid, vilket är något som är extremt viktigt i dagens samhälle där allt gärna ska gå så snabbt som möjligt. Vissa menar även att du inte ens behöver ta med telefonen längre eftersom att smartwatchen har i princip samma funktion som telefonen, bara att smartwatchen är smidigare och händigare. Och till sist, kanske den största fördelen med denna klocka, att den hjälper dig att ha koll över hur du lever och mår. 

Att tänka på när du köper en smartwatch

Precis som med många andra digitala enheter finns det en del saker att ha i åtanke när du ska köpa en smartwatch. Eftersom att displayen är det som gör att du kan ta del av all information från smartwatchen rekommenderas det att just den är bra på smartwatchen och fungerar inne som utomhus, och framförallt i direkt solljus. Den skärm som är att föredra är AMOLED-skärmen på grund av att den har högre kontrast, samt bättre batteritid och färger. Hos mer avancerade smartwatches och modeller i den mellersta prisklassen används oftast OLED-skärmarna, medan de billigare har LCD-skärm. Sedan behöver du också tänka på batteritiden när det kommer till smartwatches. Billigare alternativ brukar ha ett batteri som oftast håller längre (vissa i mer än en vecka), samtidigt som andra med många funktioner vanligtvis behöver laddas över natten och håller i kanske 12 till 24 timmar. Priset är ju självklart också något som de flesta säkert tänker på och tycker är viktigt. Det finns vissa enklare modeller som ligger på kanske 700 kr eller till och med mindre, medan de som klassas till premium brukar kosta ungefär 8000 kr eller mer. Desto dyrare klocka, desto högre konstruktionskvalité kan du förvänta dig, alltså mer avancerade tekniska funktioner. Till sist, kan recensioner och kund- eller expertomdömen ge dig en bra och tydlig uppfattning på hur den smartwatchen du önskar fungerar i verkligheten. Dessa recensioner kan ge dig en tydligare bild på vad folk tycker om exempelvis batteritiden eller designen. Kanske också om det var värt pengarna. 

Operativsystem 

Trots att det finns väldigt många olika teknikföretag som producerar smartwatches och andra digitala enheter finns det två som kanske oftast står i framkant, nämligen Apple och Samsung. Precis som med mobiltelefoner drivs dessa två av olika operativsystem, vilket gäller även smartklockan. Detta innebär att detta är något att titta på när du ska välja vilken klocka du ska ha, då de behöver vara kompatibla med din mobiltelefon. Apples operativsystem iOS som det heter på mobiltelefonen, kallas WatchOS på smartwatchen. Samsungs Android kallas hos smartwatchen för WearOS, tidigare AndroidOS. I de allra flesta fallen är WearOS smartwatches kompatibla med iPhones, vilket inte är fallet om man äger en WatchOS klocka från Apple som oftast endast är kompatibla med just iPhones. Detta är på grund av att de som sagt har olika operativsystem. Alltså avgör operativsystemet på din mobiltelefon vilken klocka som passar dig, men på grund av att det finns många olika modeller från dessa företag listas en smartwatch som toppar marknaden från vardera varumärke.

Apple Watch Series 7

Denna smartwatch är en av de bästa på marknaden, och det finns många anledningar till det. Den finns i två storlekar, 45 eller 41 mm och den stora skillnaden här emellan än vikten, kapacitet för batteriet samt skärmstorleken. Den med 45 mm är såklart större visuellt sett vilket ger dig en bättre överblick. Batteriet på denna Apple Watch är upp till 18 timmar, vilket inte skiljer sig jättemycket från de tidigare Apple Watch. Dock, stöds denna av snabb laddning, mer specifikt från 0-80% på bara 45 minuter vilket är bättre än de tidigare modellerna. Detta är även något som teknikföretagen börjar satsa ännu mer på, eftersom att de vet om att människor vill att saker ska gå snabbt och att de digitala enheterna ska vara tillgängliga så länge och ofta som möjligt. Precis som många andra modeller är denna smartwatch även utrustad med olika hälso- och fitnessfunktioner som exempelvis EKG, stress- och sömnindikator, samt hjärtslagssensor. Dessa funktioner anses dessutom vara de mest precisa på marknaden utifrån omdömen och undersökningar. 

Samsung Galaxy Watch 4 Classic

En utav de bästa smartwatches för Android enheter är denna, som även den finns i två storlekar. Båda dessa är större än föregående Apple Watch, då denna finns i storlekarna 42 och 46 mm. Batterikapaciteten är den största skillnaden mellan dessa storlekar, men det sägs räcka i upp till 40 timmar enligt Samsung. Samsung Galaxy Watch 4 Classic finns att köpa med antingen Bluetooth eller 4G LTE, och vilken du bör köpa beror på hur mycket du tänkt använda din smartwatch. Med Bluetooth är ni begränsade till att ha telefonen nära till hands, men ska du exempelvis ut och ta en löprunda och samtidigt kunna ta emot samtal bör du överväga 4G LTE varianten som faktiskt även den inkluderar Bluetooth. Prestandan är såklart mycket bra, och navigationen mellan klockans olika appar går smidigt och bra. Det finns även en inbyggd mikrofon och högtalare för att man enkelt ska kunna ta emot eller ringa olika samtal. Till sist finns är även klockan IP68 klassificerad och vattenresistent, vilket gör att den fungerar utmärkt även i blött klimat och väder.