Surfplatta

Mellan mobiltelefon och dator

Även om surfplattor funnits innan 2000-talet är det kanske först på just 2000-talet som deras genombrott tog plats. Surfplattan var inte bara en ny digital enhet som fyllde nya behov, utan den kom även att konkurrera med datorn och även mobiltelefonen på vissa plan. Surfplattan, som till en början var för spel och underhållning, har förändrats mycket med tiden. När Apple, som varit med och format utvecklingen av även surfplattan, först lanserade iPaden var tanken att den skulle befinna sig någonstans i mitten av iPhone och Macbook datorn. Och även om den kanske fortfarande är någonstans där emellan är den troligtvis mer än någonsin lik en dator idag. Från spel och underhållning, används surfplattan idag i undervisningssyfte, på arbetsplatser och på många andra ställen. Från att kanske främst vara för spel och verktyg går det idag att förlita sig på surfplattan istället för datorn. 

Egenskaper hos surfplattan

Ett attribut som gör surfplattan mycket populär är att den är mycket portabel, det vill säga smidig och lättburen. Även om datorn också går att ta med sig och bära på är surfplattan mindre och tar därmed mindre plats, vilket gör att den ses som med behändig. Det är alltså en mycket enkel enhet som går att ta med sig överallt, vare sig det är till sängen, semestern eller andra ställen. Precis som telefonen är surfplattan “alltid redo” vilket innebär att du inte behöver vänta på att den ska starta upp eller ladda ett operativsystem. Skillnaden med mobiltelefonen är att du med surfplattan får tillgång till en betydligt större bildskärm som är mycket behagligare när du exempelvis ska titta på filmer eller serier. Förr kunde surfplattan ses som opraktisk i produktionssammanhang, exempelvis för att skriva texter eller liknande. Istället sågs den som ett bättre medel för konsumtion, som exempelvis serier och filmer som nämndes tidigare. Nu för tiden däremot, går det att köpa tilläggsartiklar som förslagsvis trådlösa tangentbord som gör det enklare att även producera och skriva på surfplattan. Som sagt används surfplattan även i studie syften, då det är möjligt att ersätta fysiska böcker med e-böcker i surfplattan. Detta förutsätter dock att dessa böcker finns tillgängliga på surfplattan. Batteritiden är dessutom hos många surfplattor bättre än hos datorer, vilket också gör att fler väljer surfplattan. 

Apple och iPad

Som tidigare nämndes är det ingen jätte överraskning att Apple är i toppen även bland surfplattorna. De var inte först med den nya digitala enheten, även om många tror det. Dock var det onekligen Apple som förändrade utvecklingen av surfplattorna. Sedan 2010 och lanseringen av den första iPaden har det utvecklats över 20 nya iPads med olika storlekar, exempelvis 7,9 tum, 9,7 tum, 10,5 eller 12,9 tum. Mycket har förändrats sedan första lanseringen, och många av förändringarna är precis som förändringen på deras mobiltelefoner. Det vill säga estetiska förändringar, lagringsutrymme, kamera, och generellt sätt smartare. Några favoriter är iPad 10.2” med ett lagringsutrymme på 32 GB och en batteritid på 10 timmar. Denna iPad är perfekt för den som till mestadels vill surfa och inte behöver så många appar. iPad 10.2” består av en sexkärnig A12-processor som gör den väldigt snabb, alert och pigg. Skärmen består av LCD och har en upplösning på 2160x1620 pixlar. Denna platta ligger på cirka 3000 kr. För att ge ett annat exempel på en bra iPad, och denna gång kanske lite mer utav en “premiumplatta”, så finns iPad Pro 12.9” med 128 GB lagringsutrymme. Eftersom att denna går att klassa som premium, är denna surfplatta främst för den som bryr sig om kvalité, design och såklart funktion. Den här surfplattan drivs med operativsystemet Apple iPadOS som lanserades 2021, vilket innebär att det är tillverkarens nyaste och fräschaste produkt. Stoppar du in ett Nano-SIM i paddan kan du dessutom njuta av ännu snabbare internet när du spelar eller surfar. Det går även bra att koppla upp sig mot Wi-Fi 3, 4, 5, 6 samt Bluetooth 5.0. På grund av att denna modell stöds för mobildata behöver man aldrig oroa sig för Wi-Fi uppkoppling och inte heller internetdelning. Upplösningen för denna surfplatta är på 2732x2048 pixlar, och tack vare pixeltätheten på 264 ger detta en skarp och mycket klar skärm. 

Android och Samsung Galaxy

Även Android och Samsung Galaxy har en hel del surfplattor. Samsung Galaxy surfplattorna består främst av tre olika modeller, Galaxy Tab S, Galaxy Tab A, och Galaxy Tab Active. En mycket bra surfplatta och alternativ till Apples iPad är Samsung Galaxy Tab S7, med 128 GB i lagringsutrymme och en batteritid på hela 14 timmar. Även denna surfplatta använder sig utav en LCD-skärm med upplösning 2800x1752 pixlar, och imponerar stort med sina skarpa färger och bekvämlighet för ögonen även efter flera timmars användning. En rekommendation för en riktigt bra multimedia upplevelse är att kombinera skärmen med inbyggda stereohögtalare. Denna surfplatta är perfekt oavsett vad du vill använda den till, vare sig det är jobba, spela, eller streama filmer. Som sagt har den 128 GB i lagringsutrymme men det går att utöka till 1 TB om man stoppar in ett minneskort som finns i olika format, exempelvis microSDHC, microSD eller microSDXC. Samsung Galaxy har dessutom en mycket stor och bra surfplatta i Galaxy Tab S8 Ultra, som är på gränsen till att faktiskt kunna kallas just surfplatta på grund av dess storlek. Skärmen är 14,6 tum och är på grund av dess storlek och prestanda därför en mycket bra ersättare för en bärbar dator. Denna surfplatta kommer med extra allt och är mycket flexibel, med 8 GB RAM vilket är mer än tillräckligt.